Zaległe danie do słoików w trasę sprzed trzech tygodni to orientalne klopsiki – słoiki w trasę. Z jednej strony jest super proste do wykonania, a z drugiej pracochłonne, bo trzeba zemleć mięso, wymieszać z kilkoma dodatkami i ulepić mnóstwo małych kulek. Danie to już wypróbowałem i polecam wszystkim, jest fantastyczne z ryżem lub makaronem.
Orientalne klopsiki – słoiki w trasę – skład:
✓1,5 kg łopatki
✓ mrożonka mieszanka chińska
✓ 1 jajko
✓ mrożona lub świeża natka z pietruszki i koperek
✓ przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, suszony imbir, czosnek, cynamon i kmin rzymski.
Orientalne klopsiki – słoiki w trasę – przygotowanie:
Mięso umyć, wykroić nadmiar tłuszczu, pokroić w mniejsze kawałki i zemleć – lub kupić mielone. Do mięsa dodać wedle uznania sól, pieprz, paprykę ostrą, słodką, garść świeżej lub mrożonej natki pietruszki, dwie-trzy szczypty koperku i jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, z gotowej masy ulepić małe kulki mięsne. W moździerzu zmieszać przyprawy: kmin rzymski, pieprz, sól, imbir, ostrą i słodką paprykę, czosnek i cynamon. Mrożonkę przełożyć do garnka, dolać szklankę wody i zagotować, następnie dodać klopsiki i dusić do zmięknięcia warzyw z mrożonki. Gdy danie będzie gotowe przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
czy robił pan sos spaghetti z mięsem do słoika i czy się utrzymało i nie skisło?
Robiłem i nie było problemu. Polecam artykuł o pasteryzacji: https://kuchniatruckera.pl/wekowanie-pasteryzacja-tyndalizacja-pakowanie-prozniowe/