Nie mając pomysłu na weekendowy obiad, wczorajsze zakupy zrobiłem chaotycznie, ale dziś wszystko się wyklarowało i ugotowałem orientalne polędwiczki z warzywami i czerwonym ryżem. Muszę dodać, że przepis był improwizowany, jeszcze wczoraj przygotowując polędwiczki miałem zamiar je usmażyć, a dziś je udusiłem w warzywach.
Skład – orientalne polędwiczki z warzywami:
✓ polędwiczki wieprzowe
✓ gotowany burak
✓ marchewka
✓ pietruszka
✓ por
✓ 2 szt. czerwonej cebuli
✓ czosnek
✓ korzeń imbiru
✓ limonka
✓ przecier z papryki habanero
✓ mleczko kokosowe
✓ przyprawy: mielony kminek, słodka i ostra papryka, sól, tymianek, koperek.
Przygotowanie – orientalne polędwiczki z warzywami:
Dzień przed gotowaniem drobno pokroić pół cebuli, ułożyć na talerzu – posłużyłem się tacką z polędwiczek – polędwiczki z jednej strony delikatnie posolić i przypruszyć przyprawami: kminek, koperek, tymianek. Przyprawioną stroną ułożyć na cebuli, od góry posolić i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Pod przykryciem schować na noc do lodówki.
Na drugi dzień drobno pokroić półtorej cebuli, marchewkę, pietruszkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę dwa plastry gotowanego buraka (jeśli burak jest surowy, to smażyć od razu z cebulą). Po usmażeniu dolać szklankę wody, łyżkę przecieru z habanero i dusić około 30-40 minut. Do duszenia dodać też pół limonki, pora i korzeń imbiru. Pod koniec duszenia włożyć polędwiczki i dusić jeszcze 10 minut. Gdy polędwiczki będą miękkie wcisnąć sok z drugiej połówki limonki i zabielić mleczkiem kokosowym.
Ryż gotować bez soli, z dodatkiem mielonego kminku, kawałkiem buraka, słodką i ostrą papryką.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.