Dzisiaj w Kuchni Truckera wrzucam wymyślony przeze mnie PRZEPIS NA OSTRY SCHAB z czubricą i pieczarkami do SŁOIKÓW W TRASĘ. Do przygotowania tego dania wystarczy patelnia i garnek, oczywiście oprócz składników. No i trochę chęci.
Ostry schab z czubricą i pieczarkami – skład:
✓ 1 kg schabu bez kości
✓ 0,5kg pieczarek
✓ 0,2kg słoniny
✓ 2 duże marchewki
✓ 3 duże cebule
✓ 5-6 ząbków czosnku
✓ przyprawy: czubrica zielona i czerwona, papryka ostra w płatkach, sól, kminek mielony, siemię lniane (do zagęszczenia sosu).
Ostry schab z czubricą i pieczarkami – przygotowanie:
Schab pokroić w plastry jak na kotlety i rozklepać. Następnie pokroić w kostkę około 2×2 cm, wsypać garść zmieszanej czerwonej i zielonej czubricy, łyżeczkę kminku mielonego, garść papryki i soli do smaku. Dodać pokrojona w cebulę i posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień pokroić słoninę w kostkę i podzielić na 3 części: połowa do podsmażenia mięsa i dwie ćwiartki do podsmażenia pieczarek i marchewki. Podsmażyć pieczarki po czym przełożyć do garnka, tak samo marchewkę, a na koniec mięso z cebulą i czosnkiem. Gdy wszystko będzie podsmażone, przełożyć do garnka, wlać wody na równo z mięsem, dusić pół godziny i ewentualnie dosolić do smaku. Na koniec wsypać dwie łyżki siemienia lnianego, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę gotować do zagęszczenia się sosu. Po wszystkim przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.