Opis pakowarki próżniowej Profi Cook PC-VK 1080.
Kierowca Krzysztof zainspirowany zdjęciami z Kuchni Truckera, przysłał swoje zdjęcie zapakowanych próżniowo wędlin i gotowych obiadów.
Dodatkowo napisał kilka słów o pakowarce próżniowej, którą używa: “Maszynka to Profi Cook PC-VK1080 kupiona w Media Markt za 318 zł. Niby posiada funkcje MOIST i DRY (mokra/sucha), ale jak coś jest mocno mokrego, to wyciskająca się woda uniemożliwi zgrzewanie, więc albo mrożenie i dopiero pakowanie, albo trzeba by dokładać jakiś papierowy ręcznik jak podaje instrukcja (nie testowałem). Na foto pakowany ryż z “Bukietem Królewskim” Iglotexu, do tego schabowy, kotlety z jajek oraz pieczona pierś, odpowiednio po 4 porcje, wędlina i kiełbasa z dziczyzny, do tego jeszcze kilka drobiazgów i na 2 tygodnie zaopatrzenie gotowe. Promuj, bo dobra sprawa, ja już trzech kolegów w firmie namówiłem do korzystania z pakowarek próżniowych. Pracowałem w zakładach mięsnych i znałem pakowarki, ale w życiu jakoś nawet nie zakiełkowała mi myśl, żeby pakować całe obiady z warzywami. Wędlinę owszem, ale nic więcej. Gdy opowiadałem kolegom i wysyłałem zdjęcia, to większość pierwszy raz na oczy widzi coś takiego, a teraz każdy kupił jakąś pakowarkę i pakują aż miło. Mega komfort, szczególnie gdy teraz z kółek przechodzę na 2/2, to problem zaopatrzenia i ciągania garów mam z głowy.”
Skoro kolega mówi, żeby promować, to promuję. Sam jestem na kupnie pakowarki próżniowej, tyle że chyba zdecyduję się na sprzęt firmy Caso, model VC300 PRO.
Znalazłem na Ceneo pakowarkę opisywaną przez Krzysztofa w cenie 279 zł [link].
Opis pakowarki próżniowej ze strony producenta:
• W pełni automatyczne urządzenie do pakowania próżniowego z obudową ze stali nierdzewnej
• Doskonałe do dzielenia dużych ilości produktów spożywczych na mniejsze porcje
• Oszczędność miejsca i bezpieczne przechowywanie bez stosowania konserwantów
• Po zamknięciu w opakowaniu próżniowym żywność utrzymuje świeżość nawet 5 razy dłużej (dzięki spowolnieniu procesu utleniania)
• Witaminy i składniki odżywcze są zachowane
• Gotowanie próżniowe (Sous Vide) umożliwia konserwowanie żywności we własnym sosie. Podczas przygotowania nie następuje wysychanie żywności ani nie traci się składników odżywczych
• Doskonałe również do przyprawionej i marynowanej żywności – opakowanie próżniowe utrzymuje pełnię aromatu
• Szerokie i wytrzymałe zamknięcie hermetyczne daje pewność niezawodnego magazynowania
• Moc zasysania: 12 l/min.
• W pełni automatyczne, jednoczesne zgrzewanie i separowanie
• Czuła pompa próżniowa oraz elektroniczny monitoring temperatury doskonale sprawdzają się w przypadku delikatnych produktów żywnościowych
• Możliwość stosowania dostępnej w handlu folii strukturalnej w rolce oraz strukturalnych torebek plastikowych
• Maksymalna szerokość folii 30 cm, długość według potrzeb
• W komplecie 18 profesjonalnych, hermetycznych torebek (10 sztuk o wymiarach 22×30 cm i 8 sztuk 28×40 cm, dostępnych również jako wyposażenie dodatkowe – ZOBACZ)
• Torebki nadają się do gotowania w wodzie oraz użycia w kuchence mikrofalowej
• 6 kontrolek
• Miejsce na przewód zasilający w podstawie urządzenia zapewniające wygodne składowanie
• Stabilna praca dzięki gumowanym nóżkom
• Zasilanie sieciowe: 220-240V, 50Hz, 120W
• Wymiary: 380 x 63 x 155 (SxWxG)
• Waga: 1,55kg.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.