Pieczone żeberka w orientalnej marynacie to wyjątkowo ani nie danie do słoika, ani też nie weekendowe gotowanie w trasie, ale obiad w domu. Postanowiłem tutaj wstawić przepis i zdjęcia, bo już wczoraj, na etapie robienia marynaty, byłem pewien, że wyjdą rewelacyjnie. I tak też dzisiaj się stało. Marynata jest banalnie prosta i na pewno będę ją robić do żeberek w sezonie GRILLOWYM, co i Wam polecam.
Pieczone żeberka w orientalnej marynacie – skład:
✓1,5kg żeberek mięsnych,
✓ 20-30ml sosu sojowego,
✓ 20-30ml sosu teriyaki,
✓ 4-5 dużych ząbków czosnku,
✓ około 8-10cm korzenia imbiru,
✓ przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka wędzona, curry.
Pieczone żeberka w orientalnej marynacie – przygotowanie:
Na początku należy zrobić marynatę, która składa się po równej części z sosu sojowego i teriyaki, do obu sosów należy wcisnąć przez praskę czosnek, utarty na drobnej tarce korzeń imbiru, dosypać płaską łyżeczkę pieprzu, czubatą łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki i pół łyżeczki curry. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
Żeberka umyć, podzielić na mniejsze porcje – ja dzielę co dwa żebra – i bardzo delikatnie posolić, bo sos sojowy i teriyaki są już mocno słone. Odłożyć na półgodziny i po tym czasie nasmarować żeberka przygotowaną wcześniej marynatą. Po tym przykryć naczynie i schować żeberka na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzać piekarnik do 180°C, poukładać żeberka na blasze i piec z grzałką góra-dół przez 90 minut. Po godzinie można żeberka obrócić, żeby zarumieniły się również od dołu.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.