Przepis na Sos Do Spaghetti z białej kiełbasy duszonej w piwie.
Skład:
✓ paczka białej kiełbasy
✓ cebula, czosnek
✓ pomidory w kawałkach
✓ 0,5l piwa
✓ oliwa
✓ bazylia, sól, pieprz
✓ parmezan
Przygotowanie:
Kiełbasę i cebulę drobno kroję i smażę. Pod koniec smażenia dodaje drobno posiekany czosnek, na ok 2-3 minuty. Po wysmażeniu odsączam z oleju, zalewam piwem i duszę ok 40-60 minut pod przykryciem – do czasu aż odparuje większość piwa, ale nie całe. Następnie dodaję pomidory i gotuję kilkanaście minut. Na koniec dolewam kilka łyżek oliwy z oliwek. Na talerzu posypuję tartym parmezanem.
PS. Zamiast piwa używałem również wino białe i czerwone, ale najlepiej smakuje mi duszone w piwie.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.