Drugi przepis na słoiki w trasę to strogonow z indyka.
Strogonow z indyka – skład:
✓ 2 udźce z indyka – bez kości
✓ 1 kg pieczarek
✓ 2 duże cebule
✓ 2 czerwone papryki
✓ pół słoika korniszonów
✓ przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
Strogonow z indyka – przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać pokrojone w paseczki mięso i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 15 minut. Dolać około 2-3 szklanki wody, dodać przyprawy i dusić 10 minut. W międzyczasie usmażyć pieczarki i dodać do duszenia. Po 10-ciu minutach dodać pokrojone w paseczki korniszony i gotować pod przykryciem 10-15 minut na wolnym ogniu. Danie na 9 słoików 0,3l.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.