Jakiś czas temu testowałem w domu TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli turecką zupę z kurczaka, a dzisiaj ugotowałem w kabinie.
Skład:
✓ rosół z kurczaka (jaki jest każdy widzi)
✓ dwa-trzy pomidory
✓ garść suszonej mięty
✓ mielona ostra papryka
✓ pół cytryny
✓ makaron ryżowy.
Przygotowanie:
Gotujemy rosół na udkach, nóżkach skrzydełkach – co tam kupimy w sklepie. Marchewkę kroimy w plasterki, reszta tradycyjnie. Następnie należy sparzyć pomidory (żeby skórka łatwo zeszła), pokroić w kostkę, wysmażyć z miętą na maśle lub oliwie, na koniec dodać łyżeczkę ostrej papryki. Rosół odcedzić, zostawić tylko marchewkę, mięso z rosołu rozdrobnić i dodać do zupy wraz ze smażonymi pomidorami. Wycisnąć sok z pół cytryny, zagotować. Z braku makaronu ryżowego (skleroza) ugotowałem zwykły.
Smacznego
Przepis pochodzi z strony Kuchnia Turecka.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.