Kierowca Ludwik przysłał swój przepis na zupę gulaszową z makaronem. Niestety bez zdjęć, bo mówi, że wszystko zjadł zanim zdążył zrobić
Zupa gulaszowa z makaronem – skład:
✓ mrożonka warzywna np.wiosenna
✓ 1 puszka pomidorów
✓ 2 papryki czerwone
✓ 30 dag karkówki
✓ 2 cebule czerwone
✓ 2 łyżki oleju
✓ przyprawa uniwersalna
✓ pieprz
✓ sól
✓ papryka ostra mielona
✓ 2 kostki rosołowe
Zupa gulaszowa z makaronem – przygotowanie:
Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę a następnie przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przyprawę uniwersalną. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie te składniki dodajemy do mięsa i dusimy ok. 15 min. Do garnka wlewamy wodę dodajemy kostki rosołowe, a następnie dodajemy składniki z patelni i mrożonkę. Wszytko doprawiamy raz jeszcze do smaku i gotujemy. W osobnym garnku gotujemy makaron. Gotowy dodajemy do zupy. Smacznego. Można podawać z pieczywem.
Tyle od Ludwika, a ja dodam, że znając karkówkę, to bez peklowania często jest twarda po ugotowaniu. Najszybszym i najprostszym sposobem na zmiękczenie jest użycie soli peklującej 30 minut przed gotowaniem i karkówka będzie rozpływać się w ustach.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.