Menu

Żurek wielkanocny na zakwasie

0 Comment


Pora wrzucić zaległe przepisy. Na początek Weekendowy żurek wielkanocny z zakwasu na wędzonej kości, z grzybami, jajkiem i kiełbasą. Niestety brakło mi kilku składników np. korzenia chrzanu i białej kiełbasy, ale mimo to wyszedł całkiem niezły. Koledze smakował 🙂 a to najważniejsze.
Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na zakwasie – kość wędzona

Żurek wielkanocny – skład:

✓ zakwas na żurek
✓ kość wędzona
✓ suszone grzyby
✓ kiełbasa
✓ jajka
✓ cebula
✓ czosnek
✓ przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na zakwasie – majeranek, mielone ziele angielskie, liście laurowe i czosnek

Żurek wielkanocny – przygotowanie:

Namoczyć w wodzie suszone grzyby, następnie uprażyć na suchej patelni garść majeranku, łyżeczkę mielonego lub w kulkach ziela angielskiego, 3 liście laurowe i ząbek czosnku. Prażyć do uzyskania lekko brązowego koloru przez liść laurowy – podobno jak się za bardzo upraży liście laurowe, to gorzknieją. Obgotować kość w wodzie i ją wylać – od zawrzenia wody gotować 2-3 minuty, umyć garnek z szumowin. Wsypać uprażone przyprawy, dodać kość, cebulę, zalać wodą i gotować około 1 godzinę. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki, obsmażyć na patelni i odsączyć z tłuszczu. Po ugotowaniu kości dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i usmażoną kiełbasę, gotować jeszcze 15-20 minut. Potem dolać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Podawać z jajkiem.

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na zakwasie – suszone podgrzybki

Zamiast zwykłej kiełbasy lepiej użyć białej, ale niestety nie miałem, więc musiałem posłużyć się zamiennikiem. Warto również utrzeć na drobnej tarce kawałek korzenia chrzanu i dodać go do gotowania. Można również zabielić śmietaną, pamiętając, że nie daje się zimnej śmietany do gotującej się zupy, bo śmietana się zetnie.
Smacznego.

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na zakwasie – uprażone przyprawy

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na zakwasie – zakwas naturalny

Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.

Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: