579 115-221
Chakalaka z wołowiną - gotowe danie

Chakalaka z wołowiną – słoiki w trasę

Chakalaka z wołowiną - gotowe danie

Chakalaka to DANIE WARZYWNE pochodzące z Republiki Południowej Afryki, podawane bywa z mięsem, np GULASZEM WOŁOWYM. Można je zrobić łagodne, ale wg oryginalnego przepisu powinno być ostre. Nie miałem świeżej ostrej papryki chili, więc użyłem papryki w płatkach. Danie wyszło świetnie, jest dość proste do wykonania, tyle że wołowinę trzeba dusić około 2-3 godziny żeby zmiękła. A na koniec wszystko moŻna ZAPAKOWAĆ DO SŁOIKÓW i ZAPASTERYZOWAĆ.
Chakalaka z wołowiną - składniki

Chakalaka z wołowiną – składniki

Chakalaka z wołowiną – słoiki w trasę – skład:

✓ oliwa z oliwek
✓ 1 duża cebula
✓ 2-3 ząbki czosnku
✓ 5 cm świeżego imbiru
✓ 1-2 papryczki chili lub dwie łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatkach
✓ 1 łyżeczka suszonego tymianku
✓ 1 łyżeczka przyprawy curry
✓ 2 duże marchewki
✓ 1 czerwona i 1 zielona papryka (nie miałem zielonej więc użyłem żółtej)
✓ 1 puszka pomidorów krojonych
✓ 1 puszka czerwonej fasoli
✓ 0,8kg gulaszu wołowego.

Chakalaka z wołowiną - surowa wołowina posypana ostrą papryką i pieprzem

Chakalaka z wołowiną – surowa wołowina posypana ostrą papryką i pieprzem

Chakalaka z wołowiną – słoiki w trasę – przygotowanie:

Mięso wołowe na gulasz pokroić w kostkę, posypać papryką i pieprzem, odłożyć na godzinę. Po godzinie obsmażyć z każdej strony żeby zamknąć pory, następnie odsączyć z oliwy, dolać wody i dusić 2-3 godziny do zmięknięcia.

Chakalaka z wołowiną - marchewka utarta na grubej tarce

Chakalaka z wołowiną – marchewka utarta na grubej tarce

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce, połowę dodać do patelni z cebulą, druga połowę odłożyć. Do cebuli dodać też przyprawy: łyżeczkę tymianku, dwie łyżeczki ostrej suszonej papryki (lub świeżą pokrojoną paprykę chili bez pestek) i łyżeczkę curry, całość wymieszać. Dodać marchewkę i smażyć przez około 3-4 minuty po czym dodać pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę i dalej smażyć przez 6-7 minut. W międzyczasie dodać resztę imbiru, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać pomidory i fasolę z puszki i gdy wszystko już się zagotuje dodać uduszoną wołowinę. Wszystko przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego.

Chakalaka z wołowiną - utarty imbir

Chakalaka z wołowiną – utarty imbir

Chakalaka z wołowiną - szklenie cebuli i czosnku - papryka czerwona i żółta

Chakalaka z wołowiną – szklenie cebuli i czosnku – papryka czerwona i żółta

Chakalaka z wołowiną - szklenie cebuli i czosnku

Chakalaka z wołowiną – szklenie cebuli i czosnku

Chakalaka z wołowiną - podsmażanie wołowiny

Chakalaka z wołowiną – podsmażanie wołowiny

Chakalaka z wołowiną - podsmażona cebula z dodanymi przyprawami: papryka ostra, tymianek i curry

Chakalaka z wołowiną – podsmażona cebula z dodanymi przyprawami: papryka ostra, tymianek i curry

Chakalaka z wołowiną - dodana marchewka i jeszcze trochę ostrej papryki w płatkach

Chakalaka z wołowiną – dodana marchewka i jeszcze trochę ostrej papryki w płatkach

Chakalaka z wołowiną - dodana żółta i czerwona papryka

Chakalaka z wołowiną – dodana żółta i czerwona papryka

Chakalaka z wołowiną - dodane pomidory i czerwona fasola z puszki

Chakalaka z wołowiną – dodane pomidory i czerwona fasola z puszki

Leave a Reply

Related Post

TostyTosty

Szybka kolacja? Tosty z szynką, na oliwie. Szef Kuchni TruckeraMoje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem

Przepisy Śniadanie, kolacja