Po dość długiej przerwie w publikacji przepisów, spowodowanej nie tylko moim wrodzonym lenistwem, ale też urlopem, nadszedł czas na na nowe dania do słoików w trasę. Na pierwszy ogień idzie gulasz ze schabu z marchewką w sosie śmietankowo-musztardowym. Schab wyjąłem z zamrażarki i po rozmrożeniu okazało się, że jest już pokrojony w plastry i ubity na kotlety, ale to nie przeszkodziło mi w zrobieniu z niego gulaszu.
Przepis inspirowany “Zimowym garnkiem” znalezionym w internecie.
Gulasz ze schabu z marchewką w sosie śmietankowo-musztardowym – skład:
✓1,2kg schabu bez kości
✓ 2 duże cebule
✓ 4 ząbki czosnku
✓ 3 duże marchewki
✓ musztarda
✓ śmietana 18%
✓ 0,15kg słoniny
✓ mąka pszenna
✓ przyprawy: kminek mielony, mielona gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, sól.
Gulasz ze schabu z marchewką w sosie śmietankowo-musztardowym – przygotowanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić na smalec i skwarki, cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu ze skwarkami. Pod koniec wcisnąć przez praskę 4 ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć, uważając żeby czosnek nie zgorzkniał. Schab pokroić w paski i podsmażyć na złoto na bardzo gorącym oleju, nie mieszając tylko przekładając na drugą stronę. Najlepiej smażyć na kilka razy, nakładając na patelnię po jednej warstwie pasków ze schabu. Po usmażeniu mięso wrzucić do garnka z cebulą, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dwie łyżki stołowe musztardy, po łyżeczce gałki muszkatołowej i kminku, pieprz i sól do smaku, zalać wodą i gotować do zmięknięcia mięsa i marchewki.
Następnie zabielić śmietaną i chwilę pogotować, po czym zaciągnąć mąką w celu zagęszczenia sosu i doprawić tymiankiem.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
Jo tam był dał wincy mniensa a mni markwi, z mniensa jakiej karkuwki, potgardla rzeby syte bylo, bo sam shab to suhy jes. Do tego podrawke, czostku wincy, kostkie rosołowo do smaku. Z tom smnietanom to dobre bo łatwi czowieka sczyści, hłe, hłe.