Czas na uzupełnienie zaległości, a jest ich trochę. Na pierwszy ogień idzie przepis na ostry sos dyniowo-paprykowy z wykorzystaniem papryki habanero. Sos świetnie się sprawdza do kanapek zamiast masła. Przy krojeniu habanero zalecam używać rękawiczek, bo niełatwo jest domyć ręce po kapsaicynie, a wg skali Scoville’a w habanero jest jej nawet do 300 tys jednostek, czyli około 4 razy więcej niż w popularnych paprykach cayenne i łatwo zrobić sobie psikusa zacierając np. oko. 😉
Ostry sos dyniowo-paprykowy habanero – składniki:
✓ 3 papryki habanero
✓ ok 0,5 kg dyni
✓ cukier, sól, woda, ocet.
Ostry sos dyniowo-paprykowy habanero – przygotowanie:
Wykroić dynię i pokroić w małą kostkę. paprykę drobno posiekać, całość przełożyć na patelnię i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu do zmięknięcia dyni. Następnie dolać trochę wody, wsypać po jednej łyżeczce soli i cukru, dolać odrobinę octu i dusić 30-40 minut. W zależności od pożądanej konsystencji można bardziej lub mniej odparować wodę. Po odparowaniu wody całość zblendować na papkę, przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.