Pora nadrobić zaległości i na pierwszy ogień idą pikantne sznycle z tuńczyka, które przygotowałem na pierwszym w tym roku weekendowym gotowaniu. Przepis dość prosty, choć trochę pracochłonny. Najwięcej czasu zajmuje ulepienie sznycli, które zrobiłem malutkie, choć gdyby lepić je duże, to i czasu mniej stracimy.
Pikantne sznycle z tuńczyka – skład:
✓ 6 ziemniaków
✓ 1 duża cebula
✓ 2 ostre papryki, np. cayenne
✓ 2 puszki tuńczyka w wodzie
✓ trochę mąki
✓ bułka tarta
✓ pół limonki
✓ przyprawa do mięs
✓ 2 jajka.
Pikantne sznycle z tuńczyka – przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach (bez soli), następnie obrać i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę/sitko. Cebulę i paprykę bardzo drobno posiekać i podsmażyć. Dokładnie odlać tuńczyka z wody, rozdrobnić, dodać do cebuli z papryka i podsmażyć. Po usmażeniu i wystygnięciu dodać do ziemniaków, dosypać trochę mąki (tak jak do placków ziemniaczanych), dokładnie wymieszać i ugnieść farsz wciskając do niego sok z limonki. Roztrzepać dwa jajka w jednej miseczce, a w drugiej wymieszać bułkę tartą z niewielką ilością przyprawy do mięs (1 część przyprawy na 5 części bułki tartej). Ulepić kotlety, zapanierować mocząc najpierw w jajku, a potem w panierce i usmażyć.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.