Menu

Kategoria: Drugie danie

Indyk po meksykańsku – słoiki w trasę

6 czerwca 2018
Indyk po meksykańsku

Ostatni z czterech obiecanych przepisów do zawekowania i zabrania w trasę to indyk po meksykańsku. Jest to chyba najprostszy z tych przepisów, co nie znaczy, że najsłabszy. Czasem w prostocie drzemie największa siła. Całość to mięso z indyka i mrożonka z mieszanką meksykańską lub warzywa z puszki, ewentualnie jak są to świeże. Indyk po meksykańsku […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Schab po bałkańsku – słoiki w trasę

5 czerwca 2018
Schab po bałkańsku - słoiki w trasę

Druga z czterech potraw, które przygotowałem do słoików w najbliższą trasę to schab po bałkańsku. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia czy to danie ma coś wspólnego z Bałkanami, ale taką nazwę i przepis znalazłem na stronie Ulubione Przepisy. Wiem natomiast tyle, że jest bardzo prosta do przygotowania i świetnie smakuje. Schab po bałkańsku – skład: […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Gulasz segedyński z wołowiny – słoiki w trasę

5 czerwca 2018
Gulasz segedyński z wołowiny

Dawno nie było nic ze słoików w trasę, więc dziś na pierwszy ogień idzie gulasz segedyński z rozbratla wołowego. Jak już się kiedyś przekonałem przy okazji gotowania gulaszu węgierskiego, nie jest łatwo znaleźć ten jeden, jedyny prawdziwy przepis na popularne danie węgierskie, więc pewnie przepis z którego skorzystałem i odrobinę podrasowałem, też nie jest w […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami

27 maja 2018
Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowy i ziemniakami

Niespodziewanie wpadło dzisiaj jeszcze jedno danie z weekendowego gotowania, czyli szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami. Przepis na szparagi pochodzi od kierowców z firmy Ritex, a został podpatrzony, ugotowany przez ich kolegę Andrzeja Pranicę, który zrobił również kilka zdjęć i wysłał mi je wraz z opisem przygotowania. Szparagi z marchewką […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Kurczak curry i piri-piri w mleku kokosowym z ananasem

27 maja 2018
Kurczak curry i piripiri w mleku kokosowym z ananasem

Kurczak curry i piri-piri w mleku kokosowym z ananasem to przepis na danie, które znalazłem na stronie MeCooks.com – kurczak na dwa sposoby, trochę zmieniony i udoskonalony przeze mnie. Zmiana na weekendowym gotowaniu polega na tym, że użyłem sosu z papryczek piri-piri zamiast chili, a udoskonalenie na dodaniu ananasa do mleka kokosowego. Największy kłopot był […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Ziemniaczane sznycle z kiełbasą

26 maja 2018
Ziemniaczane sznycle z kiełbasą

Ziemniaczane sznycle z kiełbasą to z założenia przepis na danie do wykorzystania nadmiaru ugotowanych ziemniaków, tak jak ruskie pierogi ;). U mnie w kabinie raczej nie występuje nadmiar ugotowanych ziemniaków, więc żeby sprawdzić jak smakują takie sznycle, musiałem zrobić gotowanie od zera. Od razu przyznam się, że dzisiejsze weekendowe gotowanie wyszło mi słabo. Jeśli ktoś […]

Drugie danie Na szybko Przepisy Weekendowe gotowanie

Spaghetti parkingnese mit kiełbasa und oliwki

20 maja 2018
Spaghetti parkingnese mit kiełbasa und oliwki

Dawno nie wrzucałem żadnego przepisu, więc dzisiaj będą dwa. Jeden z weekendowego gotowania obiadu, czyli spaghetti parkingnese mit kiełbasa und oliwki 😉 i drugi z szybkiej zakąski do piwa, czyli ziemniaki smażone z salami. Na początek parkingowe spaghetti. Jak to czasem bywa w transporcie, nic nie da się przewidzieć i tak po porannym rozładunku w […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Grubo tarte placki ziemniaczane z gulaszem

23 kwietnia 2018
Grubo tarte placki ziemniaczane z gulaszem

Po sobotnich flambirowanych żeberkach kolega Paweł nabrał ochoty na gotowanie w niedzielę i stwierdziliśmy, że przygotujemy grubo tarte placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym w sosie pieczarkowym. Paweł był tak nakręcony na weekendowe gotowanie, że w niedzielę rano poleciał na targ, gdzie kupił 2 kg ziemniaków, 2 piersi z kurczaka, jajka, pieczarki i nawet tarkę do […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Flambirowane żeberka duszone w warzywach

22 kwietnia 2018
Flambirowane żeberka duszone w warzywach

Weekend na Ashfordzie zaowocował flambirowanymi żeberkami duszonymi w warzywach. Flambirowanie to dolanie alkoholu do gotującej się potrawy i podpalenie oparów. Cały proces, który robi się na samym końcu gotowania, trwa 30-40 sekund, w tym czasie wypala się parujący alkohol i w potrawie pozostaje smak dolanego trunku, ale bez procentów. Do moich żeberek użyłem whisky Grant’s. […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Roladki schabowe z boczkiem w sosie pieczarkowym – słoiki w trasę

10 kwietnia 2018
Roladki schabowe z boczkiem w sosie pieczarkowym

Ostatni z przepisów do słoików w poświąteczną trasę to roladki schabowe z boczkiem w sosie pieczarkowym. Danie trochę bardziej skomplikowane i wymagające więcej pracy niż duszona biała kiełbasa, ale warte poświęcenia czasu, bo smakuje wybornie. Polecam wszystkim paniom gotującym w trasę dla swoich mężczyzn, którym skończyły się pomysły na urozmaicenie posiłków. Roladki schabowe z boczkiem […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki