Menu

Kategoria: Drugie danie

Pikantne sznycle z tuńczyka

2 lutego 2019
Pikantne sznycle z tuńczyka

Pora nadrobić zaległości i na pierwszy ogień idą pikantne sznycle z tuńczyka, które przygotowałem na pierwszym w tym roku weekendowym gotowaniu. Przepis dość prosty, choć trochę pracochłonny. Najwięcej czasu zajmuje ulepienie sznycli, które zrobiłem malutkie, choć gdyby lepić je duże, to i czasu mniej stracimy. Pikantne sznycle z tuńczyka – skład: ✓ 6 ziemniaków ✓ […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Żeberka duszone w piwie z pomidorami, pieczarkami i białą kiełbasą

16 grudnia 2018
Żeberka duszone w piwie z pomidorami, pieczarkami i białą kiełbasą

W ostatni weekend w trasie w tym roku nie mogło zabraknąć weekendowego gotowania. Tym razem sam, bez gości, zrobiłem żeberka duszone w piwie z pomidorami, pieczarkami i białą kiełbasą. Potrawa dość prosta do wykonania, choć trochę pracochłonna i wymagająca dwóch naczyń: dużego garnka i patelni. Jako, że dzień dziś smętny i leniwy, a pracy przy […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Kotlety mielone duszone w piwie z warzywami na patelnię

13 grudnia 2018
Kotlety mielone duszone w piwie z warzywami na patelnię

Na weekendowe gotowanie we Francji pod Orleanem zapowiedzieli się goście z mojej firmy: małżeństwo jeżdżące na podwójnej obsadzie Edyta i Andrzej. Andrzej kilkukrotnie przysłał mi przepisy z gotowania podczas weekendu, które były tutaj opublikowane, m.in. Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami i Letnia zupa na szybko w wykonaniu Andrzeja. Postanowiłem […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę

30 listopada 2018
Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową - słoiki w trasę

Ostatnia z propozycji na grudzień to warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową. Do wykonania tego przepisu na szybkie, jednogarnkowe danie, które można zapakować do słoików w trasę potrzeba mięso z szynki wieprzowej i dwie mrożonki “Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem” z Hortexu. Dodatkowo użyłem wegety domowej roboty wg przepisu z […]

Drugie danie Na szybko Przepisy W trasę Weki

Mieszanka węgierska z podudziem z indyka – słoiki w trasę

29 listopada 2018
Mieszanka węgierska z podudziem z indyka - słoiki w trasę

Drugi przepis na słoiki w grudniową trasę to ekspresowe i bardzo proste danie o nazwie “mieszanka węgierska z podudziem z indyka”. Do wykonania tego dania wystarczy jeden garnek i średnio ogarnięty człowiek. W sumie to mieszanka mieszanek, bo użyłem dwóch różnych mrożonek: pierwsza to “Mieszanka Węgierska” z Hortexu, a druga to “Zupa Węgierska Pikantna” z […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Mini bitki w sosie – słoiki w trasę

28 listopada 2018
Mini bitki w sosie - słoiki w trasę

Przed moim ostatnim wyjazdem w trasę w tym roku wrzucam trzy propozycje przepisów na dania do słoików. Na początek mini bitki w sosie z suszonymi grzybami. Mini, a nie duże, bo ciężko byłoby zapakować duże bitki do słoika, a jeszcze trudniej je wyjąć. Potrawa jest trochę bardziej pracochłonna niż dwie następne (mieszanka węgierska z podudziem […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Filet indyczy w czerwonym winie, z pomidorami i kukurydzą

14 października 2018
Filet indyczy w czerwonym winie, z pomidorami i kukurydzą

Dzisiaj w weekendowym gotowaniu szef Kuchni Truckera “Wielki Słoik” poleca przepis na jednogarnkowe danie improwizowane z tego co znalazłem w kabinie, czyli filet indyczy w czerwonym winie, z pomidorami i kukurydzą. Robota tak się poskładała, że w środę zajechałem pod Milan, w czwartek o 15-tej rozładowałem i do dzisiaj nie mam roboty. Spedycja niestety nie […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Gulasz “Csángó” z kurkami

7 października 2018
Gulasz Csángó z kurkami

Ostatnio trochę zafascynowałem się kuchnią węgierską i kuchnią hiszpańską, a do tego wpadły mi w ręce fajne, małe książeczki z przepisami na potrawy z tych kuchni, więc będzie teraz więcej gotowania “gulaszowego” i z półwyspu iberyjskiego. Dzisiaj w weekendowym gotowaniu prezentuję gulasz “Csángó” z kurkami. Przepis jest bardzo prosty, ma niewiele składników i wychodzi z […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Tokany a’la csikos z gulaszem transylwańskim – słoiki w trasę

4 października 2018
Tokany a'la csikos z gulaszem transylwańskim

Ostatni z dzisiejszych przepisów na słoiki w trasę to połączenie dwóch dań z kuchni węgierskiej: tokany a’la csikos, czyli gulasz kowbojski (wg książki z której mam przepis csikos to węgierscy kowboje) i gulaszu transylwańskiego. Gulasz transylwański zawiera dodatkowo zielony koperek, a obydwa mają mieć śmietanę, lecz ani śmietany ani koperku nie użyłem, bo takie miałem […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Filet z indyka po baskijsku – słoiki w trasę

4 października 2018
Filet z indyka po baskijsku

Drugi z dzisiejszych przepisów to filet z indyka po baskijsku ugotowany i zapasteryzowany do słoików w trasę. Danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, świetnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i jest bardzo proste do przygotowania, chociaż sądząc po ilości składników może się wydawać, że jest inaczej. Wystarczą dwa garnki lub garnek i duża patelnia i około półtorej […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki