Schab w stylu indyjskim to jeden z najprostszych przepisów na tej stronie. Jeszcze prostszy w przygotowaniu byłby gdyby zamiast schabu użyć fileta z kurczaka lub indyka. Ogólnie nie jestem zwolennikiem gotowych sosów, ale sos Korma wyjątkowo mi posmakował i skład ma całkiem nie najgorszy. Z tej firmy widziałem jeszcze dwa smaki: jeden to coś z pomidorami i drugi to bodajże tika masala.
Schab w stylu indyjskim – sos Korma – skład:
✓ około 0,5kg schabu (lub innego mięsa)
✓ sos Korma “Kremowy sos z wiórkami kokosowymi i cebulą”
✓ sól.
Schab w stylu indyjskim – sos Korma – przygotowanie:
Schab pokroić na plastry, rozbić jak do kotletów, posolić i pokroić w gulasz. Rozbijanie jest po to, żeby nie był jak podeszwa, można też wcześniej zamarynować w jakiejś zalewie albo zmiękczyć solą do peklowania. Pokrojone mięso podsmażyć na oleju, dodać sos ze słoika i dusić około 20-30 minut aż schab odpowiednio zmięknie. W przypadku kurczaka dusić nie dłużej niż 10 minut żeby kurczak nie wysechł na wiór.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.