Menu

Kategoria: Weki

Mini bitki w sosie – słoiki w trasę

28 listopada 2018
Mini bitki w sosie - słoiki w trasę

Przed moim ostatnim wyjazdem w trasę w tym roku wrzucam trzy propozycje przepisów na dania do słoików. Na początek mini bitki w sosie z suszonymi grzybami. Mini, a nie duże, bo ciężko byłoby zapakować duże bitki do słoika, a jeszcze trudniej je wyjąć. Potrawa jest trochę bardziej pracochłonna niż dwie następne (mieszanka węgierska z podudziem […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Pikantny sos cayenne z papryki własnej hodowli

23 listopada 2018
Pikantny sos cayenne z papryki z własnej hodowli

Pikantny, autorski przepis na sos cayenne z papryki własnej hodowli to moje marzenie, które właśnie się spełniło. Papryka wyhodowana, zebrana na zielono, bo w Bieszczadach szybko robi się zimno (a może za późno wysiałem???), ale za dobrą radą żona zawinęła każdą paprykę w papierowy ręcznik, odłożyła w kartonie do piwnicy i po miesiącu każda papryczka […]

Przepisy Śniadanie, kolacja W trasę Weki

Ostry sos dyniowo-paprykowy habanero

27 października 2018
Ostry sos dyniowo-paprykowy habanero

Czas na uzupełnienie zaległości, a jest ich trochę. Na pierwszy ogień idzie przepis na ostry sos dyniowo-paprykowy z wykorzystaniem papryki habanero. Sos świetnie się sprawdza do kanapek zamiast masła. Przy krojeniu habanero zalecam używać rękawiczek, bo niełatwo jest domyć ręce po kapsaicynie, a wg skali Scoville’a w habanero jest jej nawet do 300 tys jednostek, […]

W trasę Weki

Tokany a’la csikos z gulaszem transylwańskim – słoiki w trasę

4 października 2018
Tokany a'la csikos z gulaszem transylwańskim

Ostatni z dzisiejszych przepisów na słoiki w trasę to połączenie dwóch dań z kuchni węgierskiej: tokany a’la csikos, czyli gulasz kowbojski (wg książki z której mam przepis csikos to węgierscy kowboje) i gulaszu transylwańskiego. Gulasz transylwański zawiera dodatkowo zielony koperek, a obydwa mają mieć śmietanę, lecz ani śmietany ani koperku nie użyłem, bo takie miałem […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Filet z indyka po baskijsku – słoiki w trasę

4 października 2018
Filet z indyka po baskijsku

Drugi z dzisiejszych przepisów to filet z indyka po baskijsku ugotowany i zapasteryzowany do słoików w trasę. Danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, świetnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i jest bardzo proste do przygotowania, chociaż sądząc po ilości składników może się wydawać, że jest inaczej. Wystarczą dwa garnki lub garnek i duża patelnia i około półtorej […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Kaszotto Szefowej Kuchni Sylwii – słoiki w trasę

12 sierpnia 2018
Kaszotto Szefowej Kuchni Sylwii - słoiki w trasę

Najdłużej oczekujący na publikację przepis Szefowej Sylwii to kaszotto z cukinią do słoików w trasę. Sylwia napisała, że warto zainteresować się mieszankami Trendy Lunch “bo są super”. A skoro są super, to nie będę dyskutować, tylko posłucham. Już wystarczająco długo jestem żonaty, żeby nauczyć się, że kobiet należy słuchać, nawet jeśli nie mają racji. Wszystko […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Aromatyczne pulpety w sosie musztardowym Szefowej Kuchni Sylwii – słoiki w trasę

12 sierpnia 2018
Aromatyczne pulpety w sosie musztardowym Szefowej Kuchni Sylwii - słoiki w trasę

Pierwszy z dwóch zaległych przepisów od Szefowej Sylwii to aromatyczne pulpety w sosie musztardowym. Danie wydaje się w miarę proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Przepis na te aromatyczne pulpety i kaszotto, które opublikuję w następnej kolejności, Sylwia wysłała mi jeszcze przed wakacjami, ale jak już od dawna wiecie jestem leniem i dopiero teraz […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Zupa z mielonego mięsa z ziemniakami i kaszą pęczak – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Pikantna i gęsta zupa z mielonego mięsa z ziemniakami i kaszą pęczak - słoiki w trasę

Ostatnie danie do słoików na wyjazd, które wczoraj ugotowałem to pikantna i gęsta zupa z mielonego mięsa z ziemniakami i kaszą pęczak. Mięso które użyłem w tym przepisie na zupę to szynka wieprzowa, które zmełłem (‘zmełłem’, a nie ‘zmieliłem’ – tak mnie uczyła pani na języku polskim w podstawówce) wraz z porem, bo bardzo lubię […]

Przepisy W trasę Weki Zupa

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym to trzeci z przepisów na danie do słoika w trasę, który użyłem do gotowania na koniec urlopu. Od dawna chodził za mną sos chrzanowy i w końcu doszedł. Przepis jak zwykle prosty i przygotowanie również łatwe. Oryginalny przepis, na którym się wzorowałem pochodzi ze strony: Golonka z indyka w […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Szakszuka po bieszczadzku – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Szakszuka po bieszczadzku - słoiki w trasę

Wg autorki przepisu który użyłem, szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i wielki bałagan na talerzu. A moja nazwa jest “szakszuka po bieszczadzku”, bo mieszkam w Bieszczadach i dołożyłem trochę mięsiwa, żeby danie do słoików było bardziej treściwe i pożywne w naszej ciężkiej pracy. Ogólnie jest bardzo proste do przygotowania, ale wymaga trochę czasu na […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki