Ja szaleję w trasie 😉, żona szaleje w domu 😃. Właśnie nastawiła zakwas na barszcz czerwony, z którego ugotuje przepyszny barszcz na Wigilię.
Zakwas na barszcz czerwony – skład:
✓ 1 kg buraków
✓ 2 litry przegotowanej i wystudzonej wody
✓ 2 łyżki soli
✓ 5-6 kulek ziela angielskiego
✓ 6 liści laurowych
✓ 4 łyżki wody z kapusty kiszonej
✓ 3-4 ząbki czosnku.
Zakwas na barszcz czerwony – przygotowanie:
Wodę zmieszać z solą, najlepiej zanim wystygnie, obrać buraki, pokroić w grube plastry i ciasno ułożyć w naczyniu, dodać przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wystudzoną wodą, zmieszaną z kwasem z kapusty. Zalać tak żeby buraki nie wystawały, bo spleśnieją. Odstawić w niezbyt ciepłe miejsce, np do piwnicy. Po pięciu dniach odcedzić i wstawić do lodówki.
Smacznego Jako ciekawostkę mogę dodać, że taki kiszony barszcz, na surowo świetnie wchodzi na kacu
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.