Zaległa zupa z weekendowego gotowania to zupa fasolowo-gulaszowa z indyka i białej fasoli. Zupa dość prosta do wykonania, choć trochę czasochłonna, bo najpierw trzeba obsmażyć mięso i cebulę, potem ugotować bulion, a na koniec wszystko wymieszać. Można również zabielić śmietaną.
Zupa fasolowo-gulaszowa z indyka – skład:
✓ 0,5 kg mięsa z indyka
✓ jarzyna na bulion
✓ biała fasola z puszki lub świeża
✓ 1 duża cebula
✓ 3-4 ziemniaki
✓ przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek.
Zupa fasolowo-gulaszowa z indyka – przygotowanie:
Podsmażyć mięso i cebulę na patelni, odsączyć z tłuszczu, odłożyć na bok. Włożyć jarzynę do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować do miękkości jarzyny. Następnie odcedzić, ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki (można też pokroić resztę jarzyny), dodać mięso, wsypać łyżkę majeranku, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej i gotować 30-40 minut do zmięknięcia mięsa. Około 15 minut przed końcem dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do zmięknięcia. Na koniec dodać fasolę z puszki wraz z wodą i zagotować.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.