Drugi dzień weekendowego gotowania w towarzystwie busiarzy zaowocował zupą ogórkową, ugotowaną na udkach z kurczaka, polędwiczkach z indyka i z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki. Ktoś się może przyczepić, jak w przypadku cheeseburgerów, że znowu tylko gotowiec i “to nie jest przepis, tylko lista składników do połączenia“, bo kupiłem tarte ogórki kiszone, a nie w całości, lecz jakoś to przeżyję. Wszystkich nie zadowolę, ważne że ekipa na parkingu była najedzona i uśmiechnięta ;).
Zupa ogórkowa – skład:
✓ tarte ogórki kiszone
✓ 1 cebula
✓ 1 marchewka
✓ 1 pietruszka
✓ woreczek ryżu
✓ 4 ziemniaki
✓ 1 por
✓ olej do smażenia
✓ 2 udka z kurczaka
✓ kilka polędwiczek z indyka
✓ śmietana 30%
✓ przyprawy: pieprz, sól, lubczyk, koperek, papryka słodka wędzona.
Zupa ogórkowa – przygotowanie:
Odsączyć ogórki z wody, ale wody nie wylewać, przyda się na końcu do dolania, jeśli okaże się, że zupa ma za mało ogórkowy smak. Odsączone ogórki dobrze wysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie ugotować bulion, praktycznie tak jak rosół, czyli mięso i warzywa zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż zmięknie marchewka, wcześniej można opalić cebulę. Gdy marchewka będzie już miękka wrzucić ryż (bez woreczka) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać resztę przypraw: do smaku pieprz, koperek, lubczyk i pełną łyżeczkę papryki wędzonej. Gotować na małym ogniu do zmięknięcia ziemniaków i ryżu, wtedy dodać podsmażone ogórki i ewentualnie dolać wodę spod ogórków w celu uzyskania bardziej ogórkowego smaku. Zagotować i zabielić śmietaną.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.