Nadszedł czas żeby w końcu powrzucać zaległe przepisy. Na pierwszy ogień idzie zupa rybna ze świeżymi pomidorami, którą weekendowo gotowałem na Bruchsalu tydzień temu. Zupa na wędzonym morszczuku jest moim przepisem autorskim i okazała się całkiem niezła, dwóm kolegom poznanym na parkingu smakowała, a to najważniejsze :).
Zupa rybna ze świeżymi pomidorami – skład:
✓ 2 duże świeże pomidory
✓ 1 czerwona papryka
✓ 50 gramów masła
✓ 1 wędzony morszczuk
✓ 1 duża czerwona cebula
✓ tacka z jarzyną
✓ kwaśna śmietana do zupy
✓ makaron ryżowy
✓ przyprawy: bazylia, słodka papryka wędzona, tymianek, liść lubczyku.
Zupa rybna ze świeżymi pomidorami – przygotowanie:
Rybę obrać ze skóry. Obraną skórę i jarzynę wrzucić do garnka, zalać wodą, odrobinę posolić i ugotować wywar.
Pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Rybę podzielić na drobne kawałki, wyjmując nieliczne ości.
Gotowy bulion odcedzić ze skóry i jarzyn, zalać nim usmażone na maśle pomidory. Dodać przyprawy w/g uznania i gotować około 20 minut. Dodać rybę podzieloną na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paseczki i gotować jeszcze około 20 minut, tak aby zmiękła papryka. Na koniec zabielić śmietaną, uważając żeby nie się nie ścięła, czyli najpierw odlać trochę zupy do kubeczka/miseczki, dodać śmietanę, dobrze wymieszać – najlepiej widelcem – i wszystko wlać do zupy.
Podawać z makaronem ryżowym.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.