Menu

Kategoria: W trasę

Lejek do słoików

23 września 2017

Jakie jest najważniejsze narzędzie podczas zalewania słoiczków w trasę? Szeroki lejek. Dzięki niemu nic nie kapie po słoiku i nie trzeba wycierać przed zakręceniem. Moja metoda przy zalewaniu słoików to odcedzenie gęstego przez grube sito, potem nakładam po równo gęste, a następnie zalewam odlaną „wodą”.

Sprzęt kuchenny W trasę Weki

Weki na 3 miesiące

17 września 2017

Wekowanie na 3 miesiące. Jak wekować żeby słoiki wytrzymały 3 miesiące bez lodówki? Ta metoda nazywa się »tyndalizacja« i pochodzi od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla, który ją opracował. Polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej w temperaturze 120°C w dwudziestoczterogodzinnych odstępach. Na pierwszym zdjęciu słoik z tyndalizacji, którą wykonałem w dniach 11-13 czerwca, na drugim potrawa […]

W trasę Weki

Przepis na Chilli Con Carne

13 września 2017

Przepis na Chilli Con Carne, wg mojej najcudowniejszej, najpiękniejszej i najwspanialszej żony na świecie 🙂 Składniki: ✓ mięso mielone 1kg ✓ papryka czerwona ✓ puszka fasoli czerwonej ✓ puszka kukurydzy ✓ 2-3 cebule ✓ pomidory w kartonie (w kawałkach) ✓ przecier pomidorowy w butelce ✓ przyprawa Chilli Con Carne ✓ zacierka babuni albo drobny makaron […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Słoiki w trasę

12 września 2017
Słoiki w trasę

Słoiki w trasę gotowe, można jechać na trzy tygodnie Część słoików zostaje w domu, na 3 tygodnie wystarcza mi około 17 sztuk, bo w weekend zawsze gotowanie weekendowe z tego co się kupi w sklepie, albo zrobi zrzutkę na parkingu „co kto ma w lodówce”. Słoiki w trasę przygotowuję wspólnie z żoną, tzn ja robię […]

W trasę Weki