Menu

Kategoria: W trasę

Pakowanie próżniowe, Caso VC300

28 listopada 2017
Pakowanie próżniowe, zapakowane obiady, odgrzewanie.

Kierowca Dawid kolejny raz podesłał zdjęcia swoich potraw pakowanych próżniowo. Dawid: “Potrawa ma 2 tygodnie, 5min i gotowe, bez zmywania, a smaczne jak pierwszego dnia po ugotowaniu.” Dodatkowo Dawid przesłał link do strony z opisem pakowarki i z przepisami, które i ja polecam: FB: Olga Smile, lub https://www.olgasmile.com/zgrzewarka-do-folii-caso-vc300.ht… Link do Ceneo z pakowarką CASO VC […]

Od czytelników Pakowanie próżniowe Sprzęt kuchenny W trasę

Indyk po chińsku – słoiki w trasę

28 listopada 2017
Indyk po chińsku

Indyk po chińsku czyli trzecia propozycja na słoiki w trasę, którą przygotowałem wraz z żoną. Indyk po chińsku – skład: ✓ 0,8 kg filetu z indyka ✓ 0,8 kg pieczarek ✓ 2x mrożonka Mieszanka Chińska Hortex ✓ 2x przyprawa Knorr Fix Do Potraw Chińskich ✓ sos sojowy ✓ świeży korzeń imbiru – ok 4-5 cm […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Strogonow z indyka – słoiki w trasę

27 listopada 2017
Strogonow z indyka

Drugi przepis na słoiki w trasę to strogonow z indyka. Strogonow z indyka – skład: ✓ 2 udźce z indyka – bez kości ✓ 1 kg pieczarek ✓ 2 duże cebule ✓ 2 czerwone papryki ✓ pół słoika korniszonów ✓ przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Strogonow z indyka – przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Leczo – słoiki w trasę

26 listopada 2017
Leczo

Pierwszy dzisiejszy przepis na słoiki w trasę to leczo. Leczo – skład: ✓ 0,5 kg kiełbasy ✓ 1,5 kg cukinii ✓ 2-3 duże czerwone cebule ✓ 2 pudełka pomidorów krojonych Pudliszki ✓ 4 czerwone papryki ✓ przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Leczo – przygotowanie: Cebule drobno pokroić i podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Spaghetti i zupa ogórkowa – słoiki w trasę

12 listopada 2017
Spaghetti i zupa ogórkowa

Spaghetti i zupa ogórkowa – kolega Konrad podesłał zdjęcie i przepisy swoich dań do słoików, zrobionych przed wyjazdem w pierwszą trasę. Słoiki oczywiście zapasteryzowane. Spaghetti – skład: ✓ 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ✓ 400 gramów makaronu ✓ pół średniej cebuli ✓ sos słodko-kwaśny Łowicz (500g) ✓ sól i pieprz do smaku. Spaghetti – przygotowanie: […]

Drugie danie Od czytelników Przepisy W trasę Weki Zupa

Pakowarka próżniowa

8 listopada 2017

Kierowca Dawid podesłał swój sposób na gotowe obiady w trasie, czyli pakowanie próżniowe. Może nie wygląda to najlepiej na zdjęciu, ale na pewno dobrze smakuje po podgrzaniu. Dawid: “Obiad domowy na raz, termin ważności 3 tygodnie w lodówce. Mielony, ziemniaczki i marchewka – wystarczy podgrzać w garnku z wodą i nie ma zmywania, oto moja […]

Od czytelników Pakowanie próżniowe Sprzęt kuchenny W trasę

Lejek do słoików

23 września 2017

Jakie jest najważniejsze narzędzie podczas zalewania słoiczków w trasę? Szeroki lejek. Dzięki niemu nic nie kapie po słoiku i nie trzeba wycierać przed zakręceniem. Moja metoda przy zalewaniu słoików to odcedzenie gęstego przez grube sito, potem nakładam po równo gęste, a następnie zalewam odlaną “wodą”. Szef Kuchni TruckeraMoje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące […]

Sprzęt kuchenny W trasę Weki

Weki na 3 miesiące

17 września 2017

Wekowanie na 3 miesiące. Jak wekować żeby słoiki wytrzymały 3 miesiące bez lodówki? Ta metoda nazywa się »tyndalizacja« i pochodzi od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla, który ją opracował. Polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej w temperaturze 120°C w dwudziestoczterogodzinnych odstępach. Na pierwszym zdjęciu słoik z tyndalizacji, którą wykonałem w dniach 11-13 czerwca, na drugim potrawa […]

W trasę Weki

Przepis na Chilli Con Carne

13 września 2017

Przepis na Chilli Con Carne, wg mojej najcudowniejszej, najpiękniejszej i najwspanialszej żony na świecie 🙂 Składniki: ✓ mięso mielone 1kg ✓ papryka czerwona ✓ puszka fasoli czerwonej ✓ puszka kukurydzy ✓ 2-3 cebule ✓ pomidory w kartonie (w kawałkach) ✓ przecier pomidorowy w butelce ✓ przyprawa Chilli Con Carne ✓ zacierka babuni albo drobny makaron […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Słoiki w trasę

12 września 2017
Słoiki w trasę

Słoiki w trasę gotowe, można jechać na trzy tygodnie Część słoików zostaje w domu, na 3 tygodnie wystarcza mi około 17 sztuk, bo w weekend zawsze gotowanie weekendowe z tego co się kupi w sklepie, albo zrobi zrzutkę na parkingu “co kto ma w lodówce”. Słoiki w trasę przygotowuję wspólnie z żoną, tzn ja robię […]

W trasę Weki