Obiecany dwa dni temu barszcz ukraiński jest już gotowy. Pierwszy raz od założenia Kuchni Truckera miałem gościa na obiedzie – Krzysztof przejeżdżał przez Rouen i zrobił krótką pauzę na obiad – zdjęcie na dole :). Barszcz ukraiński to dość czasochłonna zupa, choć nie zawierająca zbyt dużo składników, ale warta poświęcenia tego czasu. To jedna z najlepszych zup jakie w życiu jadłem.
Pierwszy raz barszcz ukraiński z tego przepisu jadłem dwa lata temu, ucząc roboty świeżego kierowcę z Ukrainy Jurija. W pierwszy weekend ja gotowałem swoje danie, w drugi weekend Jura. A skoro pochwalił się, że umie gotować barszcz, to nie mogło być nic innego. Tak oto poznałem ten przepis i co jakiś czas do niego wracam, choć mam świadomość, że mój barszcz to mały pikuś przy jego barszczu. To było na prawdę mistrzostwo świata!
Barszcz ukraiński – skład:
✓ 20 dkg słoniny
✓ kość wieprzowa, ewentualnie w zastępstwie gulasz wieprzowy 0,5 kg
✓ 1 duża marchewka, 2 małe
✓ 1 duża pietruszka, 2 małe
✓ 1 duża cebula
✓ 1 duży burak lub 2 mniejsze
✓ 1 papryka czerwona słodka
✓ 1/2 białej kapusty średniego rozmiaru
✓ kilka ziemniaków
✓ śmietana.
Barszcz ukraiński – przygotowanie:
Na początek należy przygotować bulion z kości lub gulaszu. Zalać kość/gulasz wodą, dodać po dwie małe marchewki i pietruszki, następnie gotować przez godzinę. Wcześniej można gulasz posolić, żeby trochę skruszał. Po ugotowaniu odstawić. Pokroić słoninę w drobną kostkę i wytopić w dużym garnku lub na dużej patelni. Następnie pokroić cebulę i wysmażyć na tej słoninie na złoto. Do wysmażonej cebuli dodać bardzo drobno pokrojonego lub startego na najgrubszej tarce buraka i smażyć kilkanaście minut, po czym dodać również drobno pokrojoną lub startą na najgrubszej tarce marchewkę z pietruszką i również smażyć. Na koniec do smażenia dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć około 10 minut. Po usmażeniu przełożyć wszystko z patelni do dużego garnka, zalać bulionem z kością/gulaszem i gotować pół godziny. Następnie poszatkować drobno kapustę i dodać do zupy. Gotować aż zacznie mięknąć i wtedy dołożyć wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na koniec zabielić śmietaną.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
One thought on “Barszcz ukraiński z ukraińskiego przepisu”