Na wyjazd po świętach wielkanocnych przygotowałem kolejne dwa ekspresowe i proste DANIA DO SŁOIKÓW W TRASĘ. Pierwsze z nich to filet z kurczaka i warzywa na patelnię po hiszpańsku, a drugi to będzie zupa węgierska z szynką kulką – do obu użyłem mrożonek z firmy IGLOTEX z serii Proste Historie – Warzywa na patelnię, które oprócz warzyw zawierają także gotową mieszankę przypraw.
Filet z kurczaka i warzywa na patelnię po hiszpańsku – słoiki w trasę – skład:
✓ 1,5kg filetu z kurczaka
✓ 2 mrożonki Proste Historie – warzywa na patelnię po hiszpańsku
✓ przyprawy: sól, pieprz.
Filet z kurczaka i warzywa na patelnię po hiszpańsku – słoiki w trasę – przygotowanie:
Przepis jest bardzo prosty więc dużo pisania nie będzie. Z mięsa wykroić zbędny tłuszcz, pokroić w kostkę, obsmażyć z zewnątrz na oleju i odstawić na bok. Zawartość torebki z mrożonkami przełożyć do garnka, dolać 2 szklanki wody, wsypać przyprawy z mrożonek, dodać do smaku soli i pieprzu i gotować do zmięknięcia warzyw. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać podsmażonego kurczaka i dusić jeszcze kilka minut, ale nie dłużej niż 10. Gotowe danie przełożyć do słoików i zapasteryzować wg przepisu z tej strony: Pastetyzacja, wekowanie.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
Witaj. trafił am na Twoje przepisy przypadkiem. Są bombowe. Dziękuje i pozdrawiam
Również dziękuję i również pozdrawiam. 🙂
Witam, ile razy pasteryzujesz słoiki, słyszałam kilka wersji,
Na własny użytek tylko raz. Zapasteryzowame słoiki trzymam w lodówce.