Po sobotnich flambirowanych żeberkach kolega Paweł nabrał ochoty na gotowanie w niedzielę i stwierdziliśmy, że przygotujemy grubo tarte placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym w sosie pieczarkowym.
Paweł był tak nakręcony na weekendowe gotowanie, że w niedzielę rano poleciał na targ, gdzie kupił 2 kg ziemniaków, 2 piersi z kurczaka, jajka, pieczarki i nawet tarkę do ziemniaków. Zrobił też większość roboty, bo posiekał pieczarki, obrał i utarł ziemniaki, a dla mnie zostawił tylko samo gotowanie. Po wszystkim umył jeszcze gary. Bądź jak Paweł ;).
Grubo tarte placki ziemniaczane z gulaszem – skład:
✓ 2 kg ziemniaków
✓ 2 filety z kurczaka
✓ 2 jajka
✓ 3 łyżki mąki
✓ 1 duża cebula
✓ przyprawy: sól, pieprz, oregano, mielony kminek, pieprz kajeński.
Grubo tarte placki ziemniaczane z gulaszem – przygotowanie:
Posiekane pieczarki usmażyć na oleju, potem odsączyć z tłuszczu. To samo z cebulą. Następnie pokroić filet w kostkę, posolić, popieprzyć i po krótkiej chwili delikatnie podsmażyć z każdej strony, odlać tłuszcz. Przełożyć cebulę, pieczarki i mięso do garnka, zalać wodą, dodać mielony kminek, oregano i pieprz kajeński. Dusić ok 20-30 minut. Na koniec w pół szklance wody bardzo dokładnie wymieszać łyżkę mąki, wlać zawiesinę do gulaszu i podgotować aż sos zgęstnieje.
Ziemniaki utrzeć na grubej tarce, wsypać łyżkę soli, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut, żeby podeszły wodą. Wycisnąć maksymalnie dużo wody, wsypać dwie łyżki mąki, wbić dwa jajka i wszystko dobrze wymieszać. Nakładać placki na gorącą patelnię i smażyć z każdej strony po kilka-kilkanaście minut, w zależności od grubości nałożonego placka, do zarumienienia się.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.