Artur Kaczorowski przysłał swój przepis na zupę łososiową, którą ugotował na parkingu w trasie. Jest tylko jedno zdjęcie z gotowej zupy i jak napisał Artur “nie potrafię podać dokładnej gramatury, bo nie chwaląc się, mam te zdolności, że wszystko robię na oko”. Rozumiem, bo też mam takie zdolności ;), spróbuję więc sam oszacować ilości składników.
Zupa łososiowa z cytryną – skład:
✓ 1 cebula lub por
✓ 2 kostki rosołowe warzywne
✓ marchewka i groszek z puszki, ale jeśli jest możliwość to lepiej świeże
✓ kilka ziemniaków
✓ 4 ząbki czosnku
✓ kawałek świeżego imbiru
✓ pasta curry
✓ filet z łososia
✓ świeży koperek
✓ 2 plastry cytryny
✓ kwaśna śmietana do zupy
✓ przyprawy: sól, pieprz.
Zupa łososiowa z cytryną – przygotowanie:
Cebulę albo pora (ewentualnie jedno i drugie) drobno pokroić i podsmażyć na oleju, zalać dwoma litrami wody, dodać do tego dwie kostki rosołowe, kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę.
Cztery ząbki czosnku i drobno posiekany lub starty imbir podsmażyć delikatnie na patelni i również dodać do reszty. Całość doprawić dużą ilością pasty curry, pieprzu i posolić do smaku. Zagotować i jak ziemniaki będą mięknąć dodać groszek i marchewkę z puszki (jeśli marchewka jest świeża dodać ją na samym początku gotowania).
Cytrynę podsmażyć na suchej patelni, najlepiej grillowej i dodać pod koniec gotowania zupy.
Łososia pokroić w kostkę wrzucić do zupy jak już będzie wszystko miękkie i gotować 1 minutę.
Całość zabielić śmietaną i posypać świeżym, drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.