Pierwszy dzisiejszy przepis na słoiki w trasę to leczo.
Leczo – skład:
✓ 0,5 kg kiełbasy
✓ 1,5 kg cukinii
✓ 2-3 duże czerwone cebule
✓ 2 pudełka pomidorów krojonych Pudliszki
✓ 4 czerwone papryki
✓ przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Leczo – przygotowanie:
Cebule drobno pokroić i podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawić słodką i ostrą papryką, pokroić drobno cukinię, posolić na sitku, odstawić na 30 minut na odsączenie. Zeszkloną cebulę przełożyć do garnka, dodać odsączoną cukinię i dusić ok 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać paprykę i pomidory i dusić kolejne 15 minut. W międzyczasie pokroić w półplasterki i podsmażyć kiełbasę. Po odsączeniu z tłuszczu dodać do garnka i dusić jeszcze ok 15-20 minut, po czym przełożyć do słoików i zapasteryzować. Wystarcza na 10 słoików 0,3l.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
Jak długo trakie leczo może być w słoiku? Można trzymać poza lodówka?
Nie wiem ile wytrzyma poza lodówką, ale jeśli zapasteryzujesz potrójnie, to spokojnie 2-3 miesiące powinno wytrzymać. Potrójną pasteryzację opisałem w tym artykule: https://kuchniatruckera.pl/wekowanie-pasteryzacja-tyndalizacja-pakowanie-prozniowe/
Oczywiście,że można trzeba je poprzednio zapasteryzować. Ja osobiście w sezonie robię ich sporo i wynoszę do piwnicy. Wytrzymują do następnego sezonu. Tylko wtedy nie dodaję kiełbasy. A przed sporzyciem najpierw duszę kiełbasę i do niej dodaję leczo.